Oferta servicii de inovare

Descrierea pe scurt a tipurilor de activitati realizate

(1) conservarea şi valorificarea resurselor genetice vegetale; (2) diversificarea sortimentului legumicol prin crearea de soiuri şi hibrizi, pentru cultura tradițională și ecologică și obținerea de semințe din categorii biologice superioare; (3) cercetări interdisciplinare în domeniul ameliorării, fiziologiei, producerii de semințe și de material biologic; (4) elaborarea unor tehnologii moderne de cultivare şi protecție a soiurilor de legume atât în sistem convențional cât și ecologic; (5) combaterea integrată a agenților patogeni și a dăunătorilor; (6) micropropagarea și obținerea materialului genetic legumicol cu valoare biologică ridicată; (7) consultanta, asistenţă tehnică în organizarea şi exploatarea fermelor legumicole (convenţionale şi biologice).

SERVICII - consultanta, asistenţă tehnică în organizarea şi exploatarea fermelor legumicole (convenţionale şi biologice). PRODUSE - soiuri românești (create de SCDL Bacau), sămânță certificată, tehnologii de cultivare în sistem ecologic şi convențional. Dintre soiurile consacrate, cultivate pe suprafețe extinse de fermieri din întreaga tara, utilizând sămânță certificată produsă de SCDL Bacau: fasole urcatoare (Auria Bacaului, Verdana), fasole de gradină (Maty, Marinică), tomate (Tomabac), ardei gras (Dariana Bac, Matiusca), ardei gogosar (Silvioara), ardei lung (Marinica), pepene galben (Briliant), castaveti (Mapamond), dovleac (Dorin), varza de toamna (Silviana), porumb zaharat (Deliciosul). Valoarea superioară a acestor soiuri este demonstrată de solicitările beneficiarilor şi de extinderea suprafețelor cultivate. Soiurile sunt promovate de către unitate în lanţul agroalimentar, sub formă de semințe, răsaduri, produse proaspete şi conservate. Performanța soiurilor create este asigurată prin investiții în infrastructura de cercetare și prin îmbunătățirea permanentă a tehnologiilor de cultură specifice.

Prin ce considerați că vă diferențiați de concurență/de alți competitori din domeniu

SCDL Bacău este unicul pol majoritar creator de soiuri pentru specii legumicole in Regiunea NE. Portofoliul include peste 90 brevete si cereri de omologare, unele in conservare, altele in exploatare. Unitatea furnizează material genetic certificat (specii legumicole, dintre care fasole, tomate, ardei: lung, gras, gogoşar, porumb zaharat, dovleac, castraveți, pepeni galbeni, varza de toamna, morcov, mărar, pătrunjel, sfecla roşie, busuioc, cimbru, etc) pentru fermierii din întreaga tara. Rezultatele notabile care oferă distinctibilitate sunt: ameliorarea soiurilor dedicate cultivării ecologice, elaborarea tehnicilor moderne de producere a semințelor de legume certificate ecologic, proiectarea unor soluții eco-inovative pentru prezervarea și îmbunătățirea sustenabilității mediului și a resurselor genetice.

Ce tip de servicii de cercetare/dezvoltare/inovare oferiti




Exemple de proiecte de success (implementate, in curs de implementare, entitati partenere)

1. Proiectul complex 14 PCCDI - Agricultura pentru mâine – asigurarea sustenabilitatii mediului prin creșterea competitivității ameliorarii pentru agricultura ecologică, a inclus derularea a patru proiecte componente fiind implementat de un consortiu alcatuit din trei unitati de CD pentru legumicultura din Romania: SCDL Bacau, SCDL Iernut si SCDL Buzau, o unitate de învățământ superior: USAMV Iasi si un Institut National de CD - pentru masini si instalatii destinate agriculturii si industriei alimentare – INMA Bucuresti, fiind coordonat de SCDL Bacau. Proiectul a îmbunătățit performanța instituțională a statiunilor de cercetare dezvoltare pentru legumicultura prin realizarea activitatilor de cercetare, prin specializarea, intinerirea si innoirea resursei umane din cercetare, prin modernizarea infrastructurii de cercetare si cresterea capacitatii de utilizare a acesteia. Proiectul s-a finalizat cu dezvoltarea unor soiuri si tehnologii de cultivare specifice sistemului ecologic. 2. H2020 INCREASE – Intelligent Collections of Food Legumes Genetic Resources for European Agrofood Systems. Obiective: - Combinarea abordărilor de genetica și genomica, fenotiparea moleculară (transcriptomică și metabolomică), cu cele mai recente progrese în tehnologia informației și inteligența artificială pentru a stimula conservarea resurselor genetice ale speciilor leguminoase (fasole, linte, năut lupin) și pentru a promova utilizarea și valorificarea superioară a acestora. 3. H2020 BRESOV - Breeding for Resilient, Efficient and Sustainable Organic Vegetable production (BRESOV) . Obiective: - Imbunătăţirea competitivităţii a trei specii legumicole importante (broccoli, fasole şi tomate) într-un mediu ecologic şi durabil; - Extinderea bazei genetice pentru ameliorarea organică a celor trei specii;- Elaborarea unor practici prietenoase mediului care implica asolamentul in sistem ecologic al celor trei specii enumerate. 4. Proiecte cu mediul privat - CEC uri de inovare: 4.1 PN-III-P2-2.1-CI-2018-1257. Contract nr. 209CI/2018 Transfer tehnologic și implementarea unui soi nou de fasole de grădină în agricultura conservativă. 4.2 PN-III-P2-2.1-CI-2017-0109. Contract nr. 34CI/2017 Implementarea unor soiuri și tehnologii de cultură sustenabilă a legumelor din grupa verzei. 4.3 PN-III-P2-2.1-CI-2017-0712. Contract nr. 71CI/2017 Tehnologie eco-inovativa de cultivare a noilor soiuri de fasole mung (Vigna radiata) pentru valorificare multiplă.

Alte informații utile/observații

Informatiile contului

Tip utilizator: Beneficiar, Prestator

CUI: 949197

Nr. Reg. Com.:

CAEN principal:

CAEN secundar:

Tip organizatie: Universitate/Institut de cercetare

E-mail: sclbac@legumebac.ro

Telefon: 0769067351

Website: https://legumebac.ro/

Adresa: Calea Bârladului, nr. 220, cod 600388, Bacău

wave-down
Acest proiect este finanțat de către programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene, Horizon 2020, prin contractul de grant nr. 824565.